Verdriet bij Showband Oud- Mathenesse
Verslagenheid bij leden van de Showband
Tekst: Gerda van der AA Foto’s: privébezit Showband Oud-Mathenesse
Verdriet, Onbegrip en Boosheid
Dat zijn de gevoelens die spelen bij de leden van de Music kids en de Showband Oud-Mathenesse. Hoe kan het gebeuren dat na 51 jaar, ja een en vijftig jaar, de Music kids niet meer mogen oefenen en optreden? Hoe komt het dat voorzitter Petra Koenen elke maandagavond doodmoe is?
Oprichting
In 1970 was het de Heer van de Bosch, die in De Put de Showband Oud-Mathenesse oprichtte. Vanaf het begin waren er genoeg kinderen, al dan niet met beperkingen, die mee wilden doen en altijd met plezier naar de repetities kwamen. Ze genoten helemaal als ze mochten optreden. Er werden twee groepen gevormd: Music kids voor kinderen van vijf tot twaalf jaar en de Showband Oud-Mathenesse voor deelnemers vanaf twaalf jaar. Allen speelden met overgave, de Music Kids op hun eigen niveau, maar beslist niet slechter. Later werd het stokje doorgegeven aan de heren Mooijman, De Graaff en uiteindelijk was het Petra die met veel plezier de leiding op zich nam.
De Showband Oud-Mathenesse in volle glorie!
Voorzitter Petra: ‘Hoe kan dit gebeuren? Telt de showband niet mee? Zijn de leden zo onbelangrijk?’ Petra weet de antwoorden niet, ze is zelf heel verdrietig en boos.
Sluiting De Put
Zo ging het 51 jaar door. Niet altijd van een leien dakje, denk maar aan de coronatijd. Maar ook toen werd er zoveel mogelijk contact gehouden en sprak men elkaar moed in. Dan slaat het noodlot toe. Per 1 juni 2021 moet De Put sluiten en verhuizen naar andere onderkomens. Ook al zijn dat drie gebouwen geworden, echt veel ruimte is er toch niet. Dit geldt voor alle activiteiten, als voor de opslag. Petra krijgt te horen dat er alleen nog maar op maandagavond een mogelijkheid is om te repeteren. Het is duidelijk dat als de leden van de showband allemaal hun instrumenten gebruiken de zaal al snel vol is. Als oplossing wordt door de gemeente aangedragen dat ze dan de groep maar kleiner moest maken of splitsen. Zo werkt het echter niet bij de band.
Inleveren
Petra heeft lang en fanatiek een oplossing gezocht, maar kon geen goede te vinden. Dan komt het ontzettend moeilijke besluit: Music Kids moet stoppen. 27 Jonge kinderen, zoals gezegd ook met beperkingen, krijgen de boodschap dat de groep opgeheven wordt. Afgelopen week hebben ze huilend hun instrumenten ingeleverd. Zij begrijpen het niet. Evenals de zeven moeders, die altijd op vrijdagmorgen kwamen oefenen. Dit deden ze omdat ze het zo leuk vonden om hetzelfde te doen als hun kinderen, die ze begeleidden bij optredens naar buiten.
De moeders tijdens een repetitie
Zwaar werk
Laten we nu eens doornemen wat er op de repetitie op maandag allemaal gedaan moet worden sinds ze verhuisd zijn naar de nieuwe ruimte. Petra gaat wat vroeger weg van haar werk, samen met haar man en haar moeder duikt ze de kelderbox in. Er zijn er tijdelijk twee gehuurd door Petra en voor één jaar betaald door de gemeente. Daar staat een gedeelte van de instrumenten. Die moeten ingeladen worden. Ook bij haar thuis en bij haar moeder staat het een en ander dat mee moet. Als ze om kwart over vijf begint is ze ongeveer een half uur later bij ‘De Inloop’, waar alles weer uitgeladen moet worden. Gelukkig staan vaak de tafeltjes en stoelen dan tegen de wand, zodat de speelruimte vrij is. Er is één bezemkast in het pand, daar staat de rest van de instrumenten. Ook die moeten tevoorschijn gehaald worden. Zo tegen half acht staat alles gereed en kan er koffie gezet worden, waar men wel aan toe is. Dan komen ook onderhand de deelnemers binnen. Omdat de kinderen vóór tien uur thuis moeten zijn kan de repetitie niet langer dan vijf kwartier duren. Dan begint het ritueel in omgekeerde volgorde. Auto inladen, kast inruimen, zorgen dat de ruimte weer keurig wordt achtergelaten. Waarna ook de auto weer uitgeladen moet worden. Als ze om 23.00 uur klaar zijn is dat mooi, vaak wordt het later.
Te veel
Petra vertelt alles met rust, maar het is ook heel voelbaar dat ze boos is. En er is nog wat. Ze is moe. Na enig aarzelen geeft ze toe dat het voor- en nawerk eigenlijk te veel is. Ze weet niet hoe ze het gaat volhouden. De showband beschikt over weinig geld. Er kunnen dus geen grote uitgaven gedaan worden voor huur of ondersteuning met het sjouwwerk. De instrumenten zouden een vaste plek moeten krijgen bij de oefenruimte, zoals voorheen.
Open einde
Naar het idee van allen, die bij de showband betrokken zijn kan dit niet het definitieve einde zijn. Iets wat al vijftig jaar in een grote behoefte voorziet, kan niet op deze manier weggeveegd worden. Dus we rekenen op een goede oplossing.
Wordt vervolgd???