Stichting Mathenesse aan de Maas opgericht
Stichting Mathenesse aan de Maas is in de zomer van 2020 opgericht. Het heeft als doel het opgestelde Verbeterplan Mathenesse aan de Maas te realiseren. De stichting ondersteunt alle initiatieven van anderen die de sociale, culturele en ruimtelijk groene en blauwe verbindingen versterken en ontwikkelt zelf activiteiten die de doelstelling dichterbij brengt.
Missie
De stichting wil door kunst, cultuur en persoonlijke verhalen mensen verbinden uit de diverse toekomstige en bestaande wijken in de Mathenessepolder. Door mensen, gemeenschappen en de veranderende stad zichtbaar te maken voor elkaar en voor een breder publiek dragen we bij aan de sociaal- en culturele ontwikkeling van het gebied. Deze verbinding zorgt voor een grotere sociale cohesie in de afzonderlijke wijken/buurten en in de nieuwe toekomstige wijk als geheel. De dijk en wegen die de (toekomstige) wijken nu verdelen zullen waar mogelijk transformeren in een groene en blauwe verbindende routes tussen wijken.
Gebiedsconcept
Het gebiedsconcept dat van Oud- en Nieuw Mathenesse een nieuwe wijk maakt – ‘Mathenesse aan de Maas’ -, is gebaseerd op wederzijds profijt. Door vroeg te investeren in de ontwikkeling van de twee werelden is het mogelijk om vanaf het allereerste begin de verbinding te maken en ontmoeting en betrokkenheid op een natuurlijke wijze te laten groeien en te versterken. En wel zodanig dat het oude en nieuwe stadsdeel Mathenesse aan de Maas onlosmakelijk met elkaar verbonden is, omdat ze elkaar veel te bieden hebben.
Activiteiten
De stichting Mathenesse aan de Maas functioneert als een platform voor dialoog, kunst en cultuur waar de kracht en perspectieven van de diverse gemeenschappen en mensen in Rotterdam West en Schiedam Oost zichtbaar worden. De start van de stichting is de uitvoering van het Verbeterplan Mathenesse aan de Maas 2020-2024 en de verdere doorontwikkeling hiervan. Met aandacht voor diverse middelen als bron van inspiratie, plek van uitwisseling en ontmoeting, zodanig dat de nieuwe wijk zich ontwikkelt tot een plek voor iedereen.
Doel
Het gemeenschapsgevoel een impuls geven en werken met een culturele programmering aan een toekomst met perspectief. De stichting wil daarmee bijdragen aan de transitie van de wijk door het agenderen van onderwerpen en kwesties, die daar mee te maken hebben. De stip aan de horizon is daarbij een betrokken en gelukkige samenleving en een wijk die meer in balans is.