Ferry in Merwehaven als doorstroomlocatie
Cruiseferry Silja Europe ligt vanaf 1 juli in de Merwehaven. Op het schip komen tijdelijk 1500 statushouders te wonen. Het Rijk geeft Rotterdam daarnaast geld voor de bouw van 1125 flexwoningen en voor het ombouwen van zorg- en kantoorpanden tot 375 woningen. Ook is afgesproken dat op de grens van Barendrecht met Rotterdam voorlopig geen AZC komt.
Ieder jaar krijgt een gemeente van het Rijk de taak om een vastgesteld aantal statushouders te huisvesten. Voor Rotterdam ging het vorig jaar om 861 personen. Voor dit jaar is bepaald dat de stad 1795 statushouders moet opvangen. Dat is een probleem. Want als Rotterdam aan die eisen wil voldoen, is er minder plek voor andere Rotterdammers die een huis zoeken, onder wie kwetsbare doelgroepen en starters. Er is immers slechts een beperkt aantal sociale woningen beschikbaar. Daardoor zouden de wachttijden voor een woningzoeker nog verder oplopen.
Rotterdam heeft nu afspraken gemaakt met het Rijk over de opvang van de statushouders, die nog op locaties van het COA zitten. Het cruiseschip, dat nu nog in Velsen ligt, moet op 1 juli in de Merwehaven liggen. ,,De statushouders kunnen er wat mij betreft dan meteen in", zegt wethouder Faouzi Achbar.
500 statushouders uit de regio naar Rotterdam
In de Silja Europe is plek voor 1500 statushouders. Duizend van hen zijn aan Rotterdam toegewezen. De overige 500 plekken op de boot zijn voor statushouders die andere gemeenten in de regio zouden moeten opvangen. Het Rijk betaalt de kosten voor deze doorstroomlocatie.
Rotterdam heeft vanwege de komst van deze grote doorstroomlocatie met de provincie Zuid-Holland afgesproken dat er de komende jaren geen AZC op het grondgebied van Barendrecht (tegen de kwetsbare Rotterdamse wijk Lombardijen) komt.
Achbar denkt dat het aantal flexwoningen snel uit de grond gestampt kan worden. Dit jaar moeten er 500 flexwoningen neergezet worden. In 2024 moeten er nog eens 625 woningen bijkomen. Omwonenden van deze locaties krijgen bijtijds te horen dat er flexwoningen in hun buurt gebouwd wordt, zegt Achbar.
375 plekken voor statushouders in kantoorpanden
Ook worden kantoorpanden omgebouwd tot woongebouwen. De bedoeling is dat daar nog eens 375 statushouders in kunnen wonen. De vraag of deze maatregel op lange termijn toereikend is om de druk op de asielzoekerscentra te verlichten kon Achbar niet beantwoorden. ,,Ik denk dat we daar creatief mee om moeten gaan."
Op de vraag of regiogemeentes net zo veel doen als Rotterdam om statushouders op te vangen zei Achbar dat hij denkt dat de meeste gemeenten zich inspannen om aan de taakstelling te voldoen. Al ziet hij ook dat een enkele gemeente zich minder inspant. Welke dat is, wilde hij niet zeggen.